Järna Mejeri nominerad till “Årets byggnadsverk 2016”

2016-10-07

Järna Mejeri är en av tre byggnader som är nominerad till Årets byggnadsverk 2016 i Södertälje.

Utmärkelsen är ett samarbete mellan Södertälje kommun och Södertälje Byggmästareförening: “Varje år utses Årets byggnad och Årets renovering i Södertälje. Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma god bebyggelse och uppmuntra till varsam renovering i Södertälje, så att vi bygger en stad att vara stolta över.”

Juryns motivering: “För en god anpassning av standardbyggmoduler till ett sammanhang i landskapet som i sina kulörval visar både innehållet i den egna produktionen och inspiration från omkringliggande bebyggelse.”

Vi är glada och stolta över nomineringen!

respons_web_jarnamejeri-ÅretsByggnadsverk 2016


Järna Mejeri öppnar!

 2015-11-23

respons_web_jarnamejeri_1200pxhög kopiera

Järna Mejeri producerar igen efter den dramatiska branden i mars 2013, när både kor, mejeri och ladugård försvann!

Det nybyggda mejeriet ligger precis intill Saltå kvarn i Järna. Mjölken kommer från de biodynamiska kretsloppsgårdarna Nibble, Ullberga, Yttereneby och Sörbro. Mjölken är både KRAV och Demetercertifierad. Produktionen bygger på skonsamma processer, som bevarar mjölkens kvaliteter.

RESPONS arkitekters uppdraget omfattade tomtutredningar, förstudie, programarbete, bygglovhandling, byggprojektering samt projekteringsledning.

 


Ny anställd

2015-11-23

I dagarna har Michal Gierszanow börjad som arkitekt hos oss. Vi hälsar honom varmt välkommen!


RESPONS växer!

2015-10-02

Nu är hösten här och med den flera nya projekt vilket gett oss möjlighet att nyrekrytera ytterligare tre medarbetare.

Vi hälsar Sofia, Moa och Alejandro varmt välkomna!


Glad Sommar!

2015-07-01

respons_web_sommar_1200pxhög

 


Ramavtal Akademiska Hus

2015-07-01

Akademiska Hus väljer att ingå ett fördjupat samarbete med RESPONS arkitekter och tecknar nytt ramavtal för både region Stockholm och Uppsala.

Vi tackar för förtroendet och ser fram emot ett fortsatt samarbete!


Nepal

2015-04-29

Hjälp oss hjälpa!

Vår medarbetare Lila har sin familj och släkt i naturkatastrofens Nepal. Hjälpbehovet är enormt. Lyssna på hennes gripande berättelse om sin familjs svårigheter i utkanten av Katmandu via nedanstående länk till radiointervjun i Studio ett på P1 från i tisdags.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6152735&fb_action_ids=10205738783403160&fb_action_types=og.shares

Vi på Respons skickar ett bidrag till Läkare utan Gränser som gör stor nytta både i Nepal och andra ställen i världen.


Ny hemsida lanseras!

Lagom till vårt 10-årsjubileum lanserar vi vår nya hemsida, varmt välkommen!


Bygg där du bor!

Nu publicerar vi vårt egna forskningsprojekt “Bygg där du bor” – ett inlägg i debatten om bostadsbristens Stockholm.
Vi vill vara en positiv motkraft mot den nej-sägar-attityd som florerar i debatten. Satsa på att utnyttja befintlig infrastruktur, förtäta samt förenkla plan- och byggprocesser.

Vi gav oss själva en hemläxa;
Var i vår egen närhet skulle vi själva tycka det var OK med nyproduktion/förtätning? Vår personal bor utspridda i Storstockholm, från Märsta i norr till Mölnbo i söder. Med utgångspunkt från den egna bostaden skulle vi hitta plats för minst 30 lägenheter inom 500m. Vi inventerade ”överblivna” markområden, exempelvis under broar. Man kan konstatera att förvånansvärt många platser kan hittas!

Förslag till lösningar:
Planlösningar för kompakt men kvalitativt boende, max 18-20m2 för enkelrum, dubbletter på upp till 35m2 vilket borde borga för överkomliga hyror.

Vi har testat olika byggnadstyper; fristående Attefallshus, modulbyggande, containerlösningar, högt och tätt. Var plats har sina förutsättningar och lämpar sig olika bra för olika lösningar.

Möjligheterna är många, liksom utmaningarna – att bygga för unga men samtidigt med en medvetenhet om att landets befolkning inom en snar framtid kommer att bestå av en hög andel äldre. Fler små lägenheter i lätttillgängliga områden ökar flexibiliteten i bostadsbeståndet och samnyttjande kan ge ett mervärde till boendet, något som kan passa många olika åldrar. Det är att bygga hållbart, men kan även bidra till att hålla byggkostnaderna nere.

Vill du läsa mer?

Beställ ett ex av vår rapport ”Bygg där du bor”